ETA 80 EDEN NAJBOLJ ZANESLJIVIH ISKRINIH TELEFONOV

 ETA-81
ETA-81

»Za pisalno mizo, a vendar sredi svetovnega dogajanja; v domačem naslanjaču, pa kljub temu v stiku z najbolj oddaljeno celino – telefonski aparati ETA so vaši nepogrešljivi pomočniki pri delu in doma.« (Uvod iz prospekta elektronski telefonski aparati Iskra.)

Telefonski aparat ETA 80 je bil prvič predstavljen na Ljubljanskem sejmu elektronike leta 1978, takrat pod imenom Olimpik. Oblikoval ga je znani slovenski oblikovalec Davorin Savnik. Model telefona je izdelal Iskrin modelar Viktor Bančič. V serijski proizvodnji je bil od leta 1980.

Telefon so izdelovali v različnih barvah. Elegantno in privlačno ohišje je izdelano iz termoplastične mase. Za pogled v aparat odvijemo štiri vijake na spodnji strani. Tiskano vezje povezuje elektronske komponente. Za dohodni poziv skrbi tonski pozivnik. Vrteči številčnik oddaja impulzno izbiranje. V slušalki so vgrajeni elektrodinamični vložki. Izdelovali so več modelov; ETA 81, ETA 81 PM, ETA 82, ETA 82 PM, ETA 83, EZA 84. Razlikovali so se po funkcijah in so lahko imeli ozemljitveno tipko, tipko za prekinitev mikrofona, za interne (hotelske) hišne sisteme pa so izdelali model brez številčnika.

ETA-85
ETA-85

ETA 85 je bil v proizvodnji od leta 1986. Številčnik je nadomestila takrat moderna tastatura. Kontakti tipk so pozlačeni ali izdelani iz prevodne gume. Za njeno delovanje skrbi integrirano vezje. Izdelovali so več modelov; ETA 85, ETA 85 PM, ETA 86, ETA 86 PM, ETA 87, ETA 87 PM, ETA 87 CF, ETA 87 CF PM, ETA 88, ETA 88 PM, ETA 85 / 10, ETA 86 / 10, ETA 85 / 10 PM, ETA 86 / 10 PM. Razlikovali so se po funkcijah in so lahko imeli vgrajeno dekadno tastaturo, tonfrekvenčno tastaturo, ozemljitveno tipko, kalibrirno tipko, ponavljanje zadnje številke, programirano pavza, izbiranje iz pomnilnika, prekinitev mikrofona, nastavitev barve tona dohodnega poziva. Pozneje so v telefon vgrajevali integrirano vezje, ki je združilo funkcije dohodnega poziva, govornega dela in izbiranja.

Nagrajena oblika
Nagrajena oblika

Telefon je prejel več priznanj, predvsem na račun izvrstnega oblikovanja. Japonsko ministrstvo za industrijo in zunanjo trgovino je leta 1984 telefon okronalo z državno nagrado za kakovostno oblikovanje »g-mark«, ki v svetu slovi kot eno najvišjih priznanj za tovrstno ustvarjalnost. Najmanj šestnajst tujih proizvajalcev pa je telefon skopirali do milimetra natančno in število izdelanih plagiatov je preseglo 200 milijonov kosov. To potrjuje, da je bil ETA 80 res nekaj posebnega. Še danes ohranja svoj značaj in je še vedno privlačen, saj je videti kakor sveže zloščen ferarri. Pred leti smo ta telefon pogovorno imenovali Fitipaldi.

 

Izdelali so manjšo serijo v kromiranem ohišju

Izdelali so manjšo serijo v kromiranem ohišju