NMT MOBILNO OMREŽJE

 

Prva generacija komercialne mobilne telefonije v Evropi izhaja iz začetka osemdesetih let, ko se je v Skandinaviji pojavil analogni sistem NMT (Nordic Mobile Telephone). Sistem sestavljajo tri komponente: mobilni telefoni, bazne postaje in centrala. Signal potuje radijsko od mobilnega telefona preko najbližje bazne postaje do centrale. Ta posreduje zvezo z drugo bazno enoto v območju katere se trenutno nahaja iskani mobilnik, ali drugo omrežje v katerega kliče uporabnik. Sistem se je izkazal kot dober in se je hitro razširil po vsej Evropi.

Za potrebe Univerzijade v Zagrebu sta PTT Slovenije in Hrvaške leta 1987 postavili poskusni NMT sistem. Iz njega se je leta 1991 razvilo prvo komercialno NMT omrežje s centralo v Zagrebu, ki je pokrivalo Slovenijo in Hrvaško. Sistem je deloval v frekvenčnem pasu 410 MHz, medtem, ko je preostali svet uporabljal pas 450MHz, saj je pri nas ta frekvenčni pas že uporabljala vojska.

Oktobra 1991 PTT Ljubljana ustanovi podjetje Mobitel, z nalogo , da zagotovi razvoj mobilnih telekomunikacij v novi državi. Junija leta 1992 postavijo NMT centralo v Ljubljani. S tem se hrvaško in slovensko omrežje tehnično in formalno loči. Tedaj je Mobitel imel okrog 1000 NMT naročnikov.

Mobilni telefon je bil v začetku, zaradi visoke cene naprave in storitev, zelo prestižen. Konec leta 1997 je število uporabnikov NMT preseglo 40.000. Novembra leta 1995 Mobitel prične testirati digitalni sistem GSM (Global System for Mobile Communications). Julija 1996 začne delovati omrežje GSM, ki omogoča visoko kakovostne govorne in podatkovne storitve, poleg tega pa uporabniki lahko gostujejo v tujih omrežjih. Zaradi tega in vse nižje cene, število naročnikov GSM strmo narašča. Posledično ima NMT vse manj naročnikov in konec leta 2005 sistem preneha delovati, številka omrežne skupine 0609 pa odide v zgodovino.

 

Benefon-forte

Benefon Forte 

BENEFON FORTE (model leto 1989) je NMT telefon sestavljen iz osnovne enote in vrvične slušalke. Naprava je zelo velika in težka skoraj 4 kg, namenjena za vgradnjo v avto.

 

 

Benefon-class

Benefon Class

BENEFON CLASS je NMT telefon namenjen za vgradnjo v avto. Sestavljen je iz osnovne enote in brezžične slušalka s krajšim dometom.

 

 

Benefon-class-ultra

Benefon Class Ultra

BENEFON CLASS ULTRA je NMT telefon namenjen za vgradnjo v avto. Prednost telefona je brezžična slušalka z daljšim dometom do 500m.

 

Carryphone-Maxon

Carryphone Maxon

CARRYPHONE MAXON (leto 1993) je NMT telefon namenjen za vgradnjo v avto ali kot prenosni telefon saj ima lastno baterijo, ki je omogočala pogovor od 20 do 55 min, mirovanje do 11 ur. Teža mobilnega telefona z baterijskim vložkom je 2,3 kg.

 

 

Benefon-max

Benefon Max

BENEFON MAX (leto 1993) je eden izmed prvih, pravih, prenosnih NMT telefonov pri nas. Komplet z anteno meri 28 cm, tehta pa 560g.

 

 

WANDERER

Iskra Wanderer

ISKRA WANDERER je prvi in edini slovenski mobilni telefon. Oblikovanje in proizvodnja sta bili večinoma plod slovenskega razvoja in znanja. Izdeloval se je v  ISKRA TELEMOBIL d.o.o. Izdelali so jih skoraj tisoč, prvi so bili v prodaji leta 1993. Skokovit razvoj svetovne mobilne telefonije ga je hitro spodrinil s tržišča.

 

 

NOKIA 720

NOKIA 720

NOKIA 720 (LETO 1995) je NMT telefon namenjen za vgradnjo v avto ali kot prenosni telefon. Lastni akumulator je omogočala pogovor od 20 do 70 min, mirovanje od 18 do 30h pri optimalnih pogojih, odvisno od vrste baterijskega vložka. Teža mobilnega telefona z baterijskim vložkom BBM-5H  je 1,8 kg.

 

 

Benefon-delta

Benefon Delta

BENEFON DELTA (leto 1995) je narejen za zahtevne uporabnike, z velikim zaslonom in možnostjo veliko dodatne opreme. Komplet z anteno meri 23,5cm težak je 388g.

 

 

Benefon-spica

Benefon Spica

BENEFON SPICA (leto 1998) je manjši prenosni NMT telefon z možnostjo veliko dodatne opreme. komplet z anteno meri 21cm, težak je 226g

 

 

Maxon-mx-800

Maxon MX-800

MAXON MX-800 je manjši prenosni NMT telefon. Posebnost je teleskopska antena, ki je pri uporabi izvlečena iz telefona. Komplet z spravljeno anteno meri 16,5cm, tehta pa 318g.

 

 

RNE-FCU-FORTE

RNE-FCU-FORTE

RNE-FCU-FORTE fiksna NMT postaja leto izdelave 1997. Naprava je bila predvsem namenjena za montažo pri strankah, ki niso mogle pridobiti fiksnega telefonskega priključka. Na napravo je bil priklopljen običajen hišni telefon. V ohišju je nameščen napajalnik, baterija in NMT naprava, ki je povezana na zunanjo anteno.